Глобалният дълг достигна 244 трлн. долара през третото тримесечие на 2018 г.

Глобалният дълг достигна 244 трилиона долара през третото тримесечие на 2018 година, което е увеличение с 12% спрямо нивото от 2016 година. Той превишава до над три пъти размера на брутния вътршен продукт (БВП) в света, се посочва в публикувания днес годишен доклад за световния дълг на Института за международни финанси (ИМФ), цитиран от ДПА.

 

Глобалният дълг достигна 244 трлн. долара през третото тримесечие на 2018 г.

 

Това увеличение допълва безпокойствата за глобалния дълг, които икономистите изразяват от години, съобщиха представители на института.

Според данните глобалният дълг е достигнал до 318% от БВП, което е под историческия максимум от 320% през третото тримесечие на 2016 година. Слабият спад се приписва на цикличния подем в световния икономически растеж през 2017-2018 година. 

Данните показват леко увеличение на дълга на зрелите пазари, включително корпоративния, правителствения и този на домакинствата дълг и по-големи увеличения на развиващите се пазари, които според икономистите будят най-сериозни тревоги, особено с очаквания матуритет на дълга през 2019 година.

Сред разгледаните от Института за международни финанси данни е и дългът на домакинствата, който е достигнал до 46 трилиона долара в световен мащаб - увеличение с 30% спрямо нивото от 2016 година. Дългът на домакинствата е нараснал с най-бърз темп в икономиките на развиващите се пазари, като най-голям принос за този растеж има Китай.

Други страни, които се определят като нововъзникващи пазари в доклада, включително Чехия, Индия, Мексико, Южна Корея, Малайзия и Чили са отчели растеж на дълга на домакинствата с над 20 процента от 2016 година, се посочва в доклада.

Няколко зрели пазари като Франция, Белгия и Финландия също са регистрирали сериозен растеж на дълга на домакинствата.

 

/БТА/

Станете почитател на Класа