Пощенска банка финализира покупката на Банка Пиреос България

Пощенска банка финализира покупката на Банка Пиреос България
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    14.06.2019
  • Share:

Пощенска банка, част от Eurobank Ergasias S.A. (Юробанк), приключи придобиването на Банка Пиреос България след като изкупи акциите ѝ. Това е ключово събитие в стратегията на групата за разширяване на международната ѝ дейност с фокус върху пазари, на които е лидер. Юробанк груп е регионална банкова група с канадски и американски фондове като основни акционери.

 

Пощенска банка финализира покупката на Банка Пиреос България

 

До юридическото сливане на двете банки Банка Пиреос България ще остане дъщерно дружество на Пощенска банка, съобщи пресцентърът на ръководената от Петя Димитрова кредитна институция.

Очаква се интеграцията да се осъществи до края на годината. До приключването ѝ клиентите на двете банки ще продължат да се обслужват както досега в клоновете, с които работят.

Разработват се и общи продукти и услуги за клиентите на двете банки. След приключване на юридическото сливане системите и процесите на двете банки постепенно ще бъдат интегрирани.

Investor.bg припомня, че в началото на ноември 2018 г. стана ясно, че Eurobank Ergasias S.A. е приключила споразумението за придобиването на Банка Пиреос България от дъщерното ѝ дружество Пощенска банка. Стойността на сделката е 75 млн. евро. След финализирането ѝ новата обединена група ще се превърне в четвърти по големина участник на пазара в България по размер на активите с дял от 10%.

След концентрацията новото обединение ще заема четвърто място при депозитите от граждани и домакинства с общ дял от 11,5% и трето място при жилищните и ипотечните кредити за физически лица с пазарен дял от 17,9%. Освен това обединената група ще заема пето място при потребителските кредити с пазарен дял от 9%, четвърто място при корпоративните депозити също с дял от 9% и четвърто място при корпоративните кредити с пазарен дял от 11,2%.

 Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа