Горанов: Covid-19 не би трябвало да спре пътя ни към еврозоната

Горанов: Covid-19 не би трябвало да спре пътя ни към еврозоната
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    20.03.2020
  • Share:

Финансовият министър Владислав Горанов изрази увереност, че избухналата пандемия от коронавирус няма да сложи прът в пътя на България към ERM II и еврозоната. В интервю за bTV Горанов каза, че не очаква пътят на страната към еврозоната да бъде стопиран от кризата, макар че призна, че някои процеси може да бъдат забавени. В разговора той подчерта и многото варианти, с които страните от еврозоната разполагат за борба с негативните икономически последици, конкретно напомняйки за вчерашното решение на ЕЦБ "на практика да купува всичко безгранично".

Горанов отказа да се ангажира с конкретна прогноза за фиска, заявявайки, че е авантюристично да се каже още отсега каква ще бъде дупката в бюджета в края на годината. Според Горанов обаче няма да се постигнат първоначално заложените цели по отношение на приходи и разходи в държавния бюджет. Същевременно той заяви, че „очакваната загуба за приходната част на бюджета е около 3 млрд. Лева. „Ако добавим допълнителните разходи, които неминуемо ще се наложат, вероятно сумата ще набъбне. Искам да ви уверя, че както финансовата, така и фискалната система имат достатъчно ресурси“, добави министърът.

„Най-трудното предизвикателство пред политиците е да запазим самообладание и да не извършим глупости. Говорим още от месец февруари за потенциален проблем, свързан с тази зараза“, каза още Горанов. „Най-уязвим от тази криза е отделният човек, който разчита на работната си заплата, за да оцелее“, поясни министърът и препоръча на всеки един предприемач да направи трезвен анализ на тази ситуация.

„В момента ние стриктно следваме препоръките на нашите медицински специалисти, за да ограничим и социалните контакти. Ние или ще преодолеем този вирус, или ще свикнем да живеем с него“, убеден е Горанов.

По думите му прозрачността на разходите, които извършва бюджетът, е гарантирана. Горанов очерта като приоритети гарантирането на дейността на здравната система и службите за сигурност. Той добави, че макар и в лимитиран състав, държавната администрация продължи да работи държавната администрация.

 

Станете почитател на Класа