Поредният фарс в съда

Пореден фарс се разигра вчера в съда. Обвинението срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев за нанесени щети на държавата в размер на 8 млн. лв. заради закупуване на поточна линия напълно се обърка. Причината: свидетелските показания на бившия началник на Генералния щаб Златан Стойков, който защити ексвоенния министър. Вече пенсионираният генерал потвърди, че средствата за машината са били взети от бюджета на ВВС, но според него това били пари от неосъществени разходи по обществени поръчки. Той опроверга и тезата на приемника си Симеон Симеонов, който през юни обяви в съда, че в качеството му на командващ Военновъздушните сили му е бил оказан натиск да подпише прехвърлянето на средствата.
Шест месеца след показния арест на Николай Цонев обвиненията срещу него започват да изглеждат по различен начин. Първо отпадна обвинението, че той е предлагал подкуп на прокурор, за да промени доказателствата по делото. Сега пък не може да се потвърди 100%, че е нанесъл категорично щети на държавата в огромен размер.
Ако тези обвинения отпаднат в съда, това ще бъде огромно изпитание за държавното обвинение, защото именно негов представител нарече Цонев престъпник, преди съдът да се е произнесъл дали е така. Да не говорим, че самият Цонев може да осъди държавата в Страсбург. Което пък навежда на мисълта, че показните акции със сигурност будят респект, но за да са наистина успешни, трябва да издържат в съда. А за това се искат освен смелост от страна на МВР и прокуратурата и железни доказателства.

Станете почитател на Класа