Повече прозрачност в образованието и науката

Освен СУ „Св. Климент Охридски“ още 7-8 университета са в лошо финансово състояние, съобщи вчера образователният министър Сергей Игнатов. Въпреки това засега не се предвижда да бъдат отпуснати допълнителните 110 млн. лева, от които се нуждае секторът. Още пари за образование и наука може и да има, защото параметрите на проектобюджет 2011 все още се обсъждат, уточни председателят на парламента Цецка Цачева.
Тази неизвестност е една от причините ректори, директори на училища, а в крайна сметка и редовите преподаватели и студенти да се чувстват несигурни преди началото на зимата.
Информацията на Софийския университет от понеделник например, че е възможно студентите сами да си доплащат сметките за парно, едва ли ще стимулира младежите да залягат над лекциите.
Скромните заплати на младите учени пък ги принуждават да мислят основно за емиграция в чужбина вместо за иновационни технологии.
Политиката в областта на образованието и науката зависи най-вече от кабинета, но всички други участници в системата – от ректори до кандидат-студенти, също имат право на мнение и на информираност. За да не се стига до напрежение и протести, когато решенията се вземат без гласност и в последния момент.
Всеки ректор на университет, който в началото на идната година например бъде обединен с друг ВУЗ, би имал пълното право да пита защо, след като се говори за окрупняване, у нас се откриват нови университети. Затова колкото по-скоро кабинетът отговори на наболелите въпроси в образованието и науката, толкова по-добре.

Станете почитател на Класа