Правилата са за всички

Ако богат бизнесмен е „забравил“ да си внесе осигуровките, той е за затвора, но ако човекът е беден и няма доходи, за него не трябва да има затвор. Това заяви вчера пред bTV новият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
Да не внасяш здравни осигуровки, е бягане от отговорност, без значение дали си богат или беден. Със сигурност министър Константинов добре знае, че правилата трябва да се спазват от всички.
По логиката „богатите да дават, бедните - не“ някои граждани могат да решат да не си плащат данъците или пък консумираното електричество например. Което не е честно спрямо всички останали изрядни платци.
Същото важи и за здравната система. Когато някой не е коректен вносител на осигуровки, към него не бива да се допускат компромиси, без значение какъв е финансовият му статус. Защото секторът се задъхва именно от хитреци на дребно, от които в крайна сметка страдат всички.
Един от най-сериозните проблеми в здравеопазването е липсата на достатъчно финансиране. Това не се дължи само на лошо управление и закъснели реформи, но и на факта, че около 1 млн. българи не плащат здравни осигуровки. В същото време имат претенции за качествено и евтино обслужване в болниците. Като доскорошен уважаван експерт в БЛС д-р Стефан Константинов отлично знае това. Ето защо трябва да се измисли начин за по-ефективно събиране и разходване на здравноосигурителните вноски, а дали си беден или богат, няма никакво значение.


Станете почитател на Класа