Всички деца имат право на медицинско обслужване

Тръгват проверки в домовете за деца с увреждания. Целта - да бъдат отстранени недостатъците в медицинските грижи за малките. Педиатри и епидемиолози ще проверяват и уточняват диагнозата на всяко дете. И ще осигуряват допълнителни консултации с медицински специалисти. Похвална инициатива на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето!
Похвална, но половинчата! Защото в домовете, които не минават под шапката „Деца с увреждания“, медицинското обслужване е под всякаква критика. Кривогледи и късогледи по рождение деца се мъчат без очила, защото няма пари да им ги купят! За очни операции въобще не става и дума – кой ще ги съпровожда в болницата, кой ще ги наблюдава в задължителния възстановителния период!? Малки нещастници с вълча или заешка уста – дефект, отстраним с несложна хирургическа намеса, растат с грозновати физиономии, а лелки и учителки плашат с тях връстниците им. Виновни, естествено, няма – средствата не стигат, директорките гледат само да вържат бюджета за храна, топливо и дрехи втора употреба.
Крайно време е децата от домовете да получат реален достъп до родното здравеопазване. За което трябва да се погрижат адекватно съответните институции. Без да делят малките на здрави и на деца с увреждания.

Станете почитател на Класа