Закони без кворум

41-вото Народно събрание е взело 195 пъти решения при по-малък от необходимия кворум. Близо 30 пъти са одобрени решения с по-малко от 61 гласа "за“. Данните са от изследване на преподаватели и студенти от СУ, което бе представено пред медиите вчера.
Проблемът с приети закони без кворум не е от сега. Лошата практика е характерна за всички парламенти от демократичните промени насам, което съвсем не значи, че е правилно данък колиба да се приема с 65 гласа „за“ и 25 „против“, както се случи наскоро.
В чл. 81 на Конституцията пише, че Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители. Както и че приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Т.е. в залата трябва да има поне 121 депутати, за да има кворум и съответно да има валиден закон. При толкова категорични текстове е добре основният документ на страната да се спазва поне от депутатите, които коват законите на страната. И е необяснимо защо досега Конституционният съд не бил сезиран за тези нарушения.
Ако депутатите спазваха правилата, това със сигурност би повишило доверието в Народното събрание, което по принцип е критично ниско.

Станете почитател на Класа