Ясни правила за СРС-тата

Специалните разузнавателни средства (СРС) трябва да се използват законно, а не за манипулация на общественото мнение и за притискане на хора. Това заяви вчера пред bTV ген. Атанас Атанасов от ДСБ.
За съжаление в думите на Атанасов има голяма доза истина, защото при последните две правителства периодично в публичното пространство се огласява предварително селектирана информация, събрана със СРС, което навява на мисълта, че това се прави с определена политическа цел.
Факт е също така, че 20 години след демократичните промени у нас обществото ни продължава да живее с психозата, че сме граждани на полицейска държава, в която „всичко се подслушва“. В същото време си оставаме едва от страните в ЕС, в които противодействието на организираната престъпност не е особено ефективно.
Точно затова са нужни много по-ясни правила за работа със СРС. За да се знае редно ли е информацията от тях да се огласява публично или не, да се знае също така и какъв е редът за издаване на разрешение за подслушване и т.н. Защото в момента специални разузнавателни средства се използват масово (увеличените средства за подслушване са още едно доказателство за това), но осъдените въз основа на информацията от СРС се броят на пръсти.

Станете почитател на Класа