Защо са им водоноските, ако арсенът не е отровен?

Жителите на Меричлери продължават да пият и готвят с вода, която им се доставя от водоноски, досущ като в миналия век. Причината – съдържанието на арсен в чешмяната вода е неколкократно по-високо от допустимите норми.
Това не е опасно, твърди шефът на районната инспекция в Хасково д-р Делчо Янев. Според него арсенът бил отровен, но не и когато е във водата за пиене /?!/. С това йезуитско заключение Янев вероятно оправдава бездействието на службата, която оглавява и която е измерила наднормените количества арсен още през май тази година. Благодарение на което от май до декември хората от района пият вода с арсенов привкус.
Същият експерт, както и негови колеги не уточняват какви могат да бъдат последиците за човешкия организъм, ако продължат да потребяват това „неотровно“ вещество. Слава Богу, поне не стигат дотам да твърдят, че е полезен...
Експертите не са единодушни и какво е причинило замърсяването в Меричлери – дали естествена минерализация или дейността на фирма “ Каолин“, която има концесия за добив на едноименната глина. Взривовете, посредством които тя добива каолин, вероятно са в основата на разместване на почвите и появата на арсена. Никой обаче не иска да поеме отговорност, така че засега споровете се въртят около безсмислената дилема „отровен ли е арсенът“.

Станете почитател на Класа