За флирта на "Подкрепа" със свещениците

Ще поискаме проверка на трудовите договори в църквите, защото имаме сигнали за драстични нарушения. Това заяви вчера пред ТВ7 президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Той допълни още, че по инициатива на „Подкрепа“ се създава свещенически синдикат.
Не може да се отрече, че идеята е оригинална. Още повече че и в свещеническата гилдия, както във всяка друга гилдия, сигурно има проблеми и напрежение. Синдикатът на духовниците обаче едва ли ще реши проблемите им. Поне на книга църквата е напълно независима структура и ако искат повече права и социални придобивки, свещениците трябва да си ги извоюват от Светия синод сами. Впрочем в КТ „Подкрепа“ също отлично знаят това, ето защо и поредната им акция прилича повече на рекламна кампания, която да напомни на всички, че синдикалистите са още тук и не цепят басма даже на владиците.
Д-р Тренчев е опитен синдикалист и много добре знае, че колкото и да дърпа техни преосвещенства за брадите, няма да извоюва кой знае какви привилегии за свещениците. Които освен всичко друго са и една от най-малобройните професионални гилдии у нас. Много по-реална нужда от синдикална помощ имат хилядите работници в страната, които в дните преди Коледа очакват летните си заплати. Или служителите на БДЖ, които чакат поредните съкращения. А заигравката на „Подкрепа“ с БПЦ е само рекламен флирт, от който никой не печели.

Станете почитател на Класа