Санкции и за недисциплинираните общинари

Столичният общински съвет (СОС) отложи вчера заседанието си за понеделник заради липса на кворум. До тази мярка се стигна, след като общинските съветници реално започнаха работа с повече от половин час закъснение, гласуваха няколко решения и неглижираха точките от дневния ред, които счетоха за „маловажни“.
На общинарите не им се случва за пръв да пият кафе в коридора или голяма част от тях да хукнат по лични задачи, когато на практика СОС решава съдбата на цели квартали. Така не само се бламира работата на институцията, но и пада общественото доверие в нея. Истината е, че няма важни и маловажни решения за града и щом един общински съветник е избран да защитава правата на софиянци, той трябва да участва в сесиите на СОС. Независимо дали се разглежда щекотливата тема за новото данъчно райониране в столицата, или се обсъждат градоустройствените промени в Нови Искър например.
За съжаление по присъствието си на заседания съветниците все повече започват да приличат на депутатите. Може би трябва да се помисли за сериозни санкции за тези общинари, които с фриволното си поведение спъват работата на СОС. Защото в крайна сметка това не е само неуважение към градския парламент, това е неуважение към всички софиянци.

Станете почитател на Класа