По-внимателно със СРС-та!

В България се подслушва прекомерно, а ефективността от многобройните специални разузнавателни средства е ниска. Оценката е на главния прокурор Борис Велчев и тя дойде, след като и други български политици направиха подобна констатация. Отдясно и отляво изразиха притеснение, че се дават прекалено много пари за подслушване у нас.
След като Велчев прави тази констатация, това означава, че е изготвил сериозен анализ на употребата на специалните разузнавателни средства и на това доколко те са годни в съдебна зала. Оказва се, че ефективността им не е висока, при положение че под 10% от СРС-та служат като доказателствен материал.
Това означава само едно – че у нас се слуша твърде много и, оказва се, невинаги обосновано. А гражданите са чувствителни към подслушването, защото то засяга личното им пространство. Подобни ходове могат да носят единствено негативи за управляващите. Затова намерението на Главна прокуратура за съставяне на регистър на всички СРС-та, използвани за досъдебни производства, както и на прокурорите, които са назначавали подслушване, заслужава адмирации. Така ще стане съвсем прозрачна работата по подслушването, както и доколко е ефективна тя в съдебна зала.

Станете почитател на Класа