Голямата ваканция

Депутатите решиха вчера коледната ваканция на Народното събрание да бъде от 23 декември 2010 г. до 10 януари 2011 г. включително. Така за народните представители се събират общо 21 почивни дни – повече, отколкото за учениците.
По принцип няма нищо лошо в парламентарната ваканция, тя е нормална практика в много държави по света. В никакъв случай обаче не трябва да се допуска дългата почивка да попречи на ефективната законодателна дейност на Народното събрание. Важно е след празниците депутатите отново да заработят по най-добрия за страната начин, а не да си говорят кой къде е бил на ски поради липса на законопроекти. За целта експертите и парламентарните комисии трябва да работят по същия график, който се отнася за всички държавни служители. За да може на първото пленарно заседание на 11 януари 2011 г. да има готови и редактирани текстове за обсъждане и гласуване, а не просто отложени такива от 2010 г.
Само така депутатите от управляващото мнозинството ще докажат, че имат истински реформаторски намерения, а тези от опозицията – че предлагат реална алтернативи, а не критикуват с цел евтин политически пиар.

Станете почитател на Класа