Кой ще плаща за пропуските на прокуратурата?

3,1 млн. лева иск беше внесен в Софийски градски съд срещу групата на "Наглите". Съдът обаче не допусна исковете на пострадалите за имуществени вреди, които в по-голямата си част представляват сумата за платените откупи заради пропуск на прокуратурата в обвинението. А именно: там липсва формулировката „изнудване“.
Очевидно прокуратурата има спешна нужда от реформи. И тя трябва да е посока на утвърждаване на критериите за професионализъм. Не е нормално да се правят зрелищни акции и да не се стига до присъда поради пропуски в обвинението или липса на годни доказателства, както често се случва напоследък. Това са неща, които се изучават на студентската скамейка и тези, които работят с тази материя, трябва да са добре запознати с тях.
Когато се получават такива фалове като този с близките на жертвите на „Наглите“, които не могат да си получат парите, дадени за откупи, отговорност трябва да носят хората, които са призвани да следят за спазването на реда и законите в страната. Защото ако не се научим всеки да си върши съвестно работата и да носи отговорност за грешките си, ще бъдем неизменно в класациите на страните с „най-тъжните хора“ и с най-голям емигрантски поток.

Станете почитател на Класа