Лекарите заслужават справедливост, а депутатите – повече уважение

Във вторник три парламентарни групи настояха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да се яви в парламента и да огласи резултатите от петорната съдебномедицинска експертиза по случая с мъртвородения плод в болницата в Горна Оряховица. Припомняме, че на 3 декември министърът се яви пред депутатите и прочете извадки от телефонни разговори, записани със СРС, след което обвини медиците, че умишлено са причинили смъртта на живородено дете. Лекарите бяха арестувани при показна полицейска акция и подложени на унижаващи достойнството им обиски до голо.
След като експертизата доказа, че става дума за мъртвороден плод с увреждания, несъвместими с оцеляването му, опозицията с основание поиска явяването на министъра. Което е добър жест, защото освен възможност да се извини за набеждаването, дава повод на Цветанов да разсее съмненията, че полицията пресира цялата медицинска гилдия заради нейните многократни протести срещу правителството и забавянето на парите им.
В крайна сметка Цветанов реши да се яви пред депутатите с демонстративната уговорка – след изчерпване на дневния ред. Този подход обаче надали може да бъде изтълкуван като жест на добронамереност, а по-скоро напомня на окопна война. От едната страна на барикадата е неговата истина, а от другата – истината на лекарите. В тази ситуация се очаква някой да отстъпи. И обикновено жестовете се правят от страна на политиците, които трябва да владеят изкуството да признават и грешки. Това е задължително за всеки добър управленец, поставен в такава сложна ситуация.

Станете почитател на Класа