Реформи в името на пациента

При новите процедури е възможно една болница да се презапаси с лекарства, а при други здравни заведения да има дефицит. За това предупреди вчера Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.
Последните промени предвиждат търговете за скъпо струващи лекарства за социалнозначими заболявания като диабета например вече да се провеждат от болниците, а не централизирано от Министерството на здравеопазването.
Отдавна вече е доказано, че чисто търговският принцип не е най-доброто решение, когато става дума за здравеопазване. Затова и пациентските организации с основание се притесняват, че той може да доведе до криза с лекарствата в някои болници и дори – до източване на средства от здравната система.
Именно пациентите са тези, които най-често страдат от неуредиците в аптеки, болници и поликлиники у нас. Проблемите в здравния сектор ще бъдат далеч по-малко, ако политиците и експертите, които движат реформата, се вслушват повече в гласа на хората. Защото министрите идват и си отиват, а пациентите остават. За съжаление остават и трудностите в системата, с които ежедневно се сблъскват хората. Почти няма месец, в който болни от някой район на страната да не се оплачат например, че не намират необходимите им медикаменти в аптечната мрежа. Затова в Министерството на здравеопазването не трябва да забравят, че реформата не се прави заради самата реформа, а заради пациента.

Станете почитател на Класа