Закъснелите реакции на Темида

ВСС взе решение днес да отстрани Веселин Пенгезов от поста му на шеф на Софийския апелативен съд заради уронване на престижа на съдебната система.
Скандалното назначение на съдията можеше и да бъде спестено през 2009 г., ако ВСС си беше на мястото и беше се вслушал в гласа на тези 26 съдии, които възразиха в отворено писмо възмущението си от избора на Пенгезов при наличието на други две читави кандидатури. Оказа се, че е имало защо да протестират.
Месец след като влезе в нова длъжност Пенгезов събра елита да чества рождения му ден в резиденция „Лозенец“ в ден на национален траур заради жертвите от катастрофата в местността Бакъджика. За това му действие етичната комисия го оправда.
През 2010 г. още няколко скандала се завихриха около неговата личност. През март миналата година бе уличен в нерегламентирани контакти с лица, свързани с мафията. После изплуваха имотните афери на дъщеря му Ана, която в качеството си на „социално слаба“ е получила терен на първа линия на морето в Приморско, за да си строи хотел. После се оказа, че младата дама обитава палат в кв. „Симеоново“, известен още като Белия дом. Той е собственост на строителна фирма „Средец” АД, в чийто управителен съвет е 25-годишната дама.
След толкова скандални факти е някакво облекчение, че ВСС взе решение да отстрани Пенгезов от поста му. Повече от шест месеца трябваха на магистратите, за да констатират дали има нарушение или не. Сега остава да си признаят, че са сгрешили още при избора.

Станете почитател на Класа