Истината не търпи недомлъвки

Парламентът отхвърли вчера предложението на Синята коалиция за създаване на анкетна комисия, която да проучи случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица, заради което през декември миналата година бяха арестувани няколко лекари.
Случаят предизвика огромен обществен интерес, породи много въпроси без отговори и затова една по-задълбочена проверка на обстоятелствата можеше да бъде само от полза. Една анкетна парламентарна комисия може би също нямаше да отговори на всички въпроси, които интересуват хората. Но щеше да даде ясен политически знак, че в Народното събрание нямат намерение нито да потулват случая „Горна Оряховица“, нито да съдят за него, без да са изяснени всички факти.
„Лекарският скандал“ отдавна се превърна в политически. Точно затова и мерките, с които той трябва да бъде разрешен, също са политически. Всъщност една анкетна комисия освен в полза на парламентаризма и обществения интерес, щеше да бъде от полза едновременно и за мнозинството, и за опозицията в Народното събрание. Защото само така всякакви политически спекулации за това живо или мъртво е родено бебето, виновни ли са лекарите и защо спрямо тях са използвани СРС-та, ще бъдат прекратени. В противен случай партийните страсти и недомлъвките ще останат, а от тях истината няма да излезе наяве.

Станете почитател на Класа