Спецсъдилищата не трябва да тръгват с фалстарт

ВСС поиска среща с финансовия министър Симеон Дянков заради това, че в бюджета на съдебната власт няма пари за специализираните съд и прокуратура.
Някои от магистратите имат много пропуски, но този път са прави. По време на целия дебат за специализираните съдилища управляващите ни убеждаваха в необходимостта от тях, а се оказа (поне според ВСС), че са „забравили“ финансирането им. Нищо чудно този наглед прозаичен факт да забави целия процес или дори по-лошо – да предизвика поредното напрежение по оста изпълнителна – съдебна власт.
Жалко е, че много често у нас политическото решение за дадена реформа не е достатъчно, а все се налагат допълнителни срещи, въпроси и изяснявания, за да се разреши поредното недоразумение. И то за неща, които трябва да са решени, освен на ниво експерти и на политическо.
По закон специализираните съдилища трябва да започнат реално работата си през май тази година. Те имаха много противници още докато бяха на фаза „проект“, а ако се допусне фалстарт в дейността им, това ще разклати доверието дори на горещите им привърженици. Точно затова детайлите винаги трябва да се изпипват, още повече когато става дума за ключова система като съдебната, по която и без друго страната ни търпи много критики.

Станете почитател на Класа