Децентрализацията няма алтернатива

Заплатите на кметове на общини, които се забавят с внасянето на проектобюджета за съответната година, ще бъдат замразявани. Това предвиждат промените в Закона за общинските бюджети, които бяха приети на първо четене в парламента вчера.
Основната идея на законопроекта е да синхронизира срока за приемане на общинските бюджети с националния бюджет. Това е добре, защото приходите в местните хазни са свързани с държавните дотации, а разминаванията между местно и национално ниво досега създаваха куп главоболия и за общинската, и за централната власт. От което в крайна сметка страдат гражданите.
В никакъв случай обаче не трябва да се допуска тези промени да се превърнат в политически механизъм, с който държавната власт да се налага над местната. Децентрализацията няма алтернатива и процесите в цяла Европа от последните години доказват това. Ако синхронизацията на общинските бюджети с републиканския бюджет доведе до силово налагане на мнение от страна на държавата, със сигурност много скоро ще видим кметове, които се оплакват, че са ощетявани само заради политическата си принадлежност. Това явление е добре познато у нас и засега от него не е спечелил никой. Точно затова преди второто четене на закона депутатите още веднъж трябва да се консултират с представителите на местните власти, защото идеята всъщност е да има повече силни икономически региони у нас.

Станете почитател на Класа