240 депутати и само един професионален политик

Какво е политик? Професия, длъжност, призвание, начин на препитание? Ако е професия – има ли длъжностна характеристика, минимален ценз, изискуем опит? Какви са перспективите за израстване в професията? Достатъчно мотивиращо ли е заплащането? Тези въпроси са резонни не заради непомръкващия рейтинг на политиците, а заради сухата, обичайно скучна и трудносмилаема статистика. С нейна помощ от интернет страницата на парламента научаваме, че в 41-вото Народно събрание само един депутат е вписал в графата „професия“ - политик. Става дума за лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, който е икономист по образование.
По пътя на логиката може да се приеме, че политици са хората, които професионално се занимават с политика. Според „Уикипедия“ „политиката представлява, в най-общ смисъл, процес, при който група хора взимат решения. Този процес може да се изразява в начина на получаване или поддържане на подкрепа за общи или обществени действия“. От тази гледна точка политиците в Народното събрание трябва да са 240.
Надали е възможен спор по дефинициите. Спорно е обаче дали действат като политици хора, които и в парламента се определят професионално като психотерапевти, специалисти по подреждане на корабни товари, предприемачи и зооинженери. Още по-неизвестно е как действат и как се чувстват 15-те депутати, които изобщо не са попълнили графата „професия“.
Всъщност независимо от самооценката за упражняваната професия всички народни представители са се клели да служат на България и да отстояват интересите й. Засега не се изисква специален ценз, но за сметка на това всяко заседание на парламента е зрелостен изпит – по същество!

Станете почитател на Класа