Демографската криза е факт

За 48% от първокласниците у нас българският не е майчин език, съобщи вчера министърът на образованието Сергей Игнатов. Според него обаче това само на пръв поглед е притеснително, защото всички сме български граждани.
Тенденцията е повече от тревожна, защото е поредното доказателство за тежката демографска ситуация у нас. По данни на ООН например България е на едно от последните места в света по прираст на населението, като по-зле от нас са само Русия и Украйна – големи държави със значителен човешки ресурс.
Причините за демографската криза у нас са много, комплексни и не са от вчера. За всички е ясно също така, че тези проблеми не се решават от днес за утре. Първата крачка към подобряване на демографската ситуация у нас е да се признае, че положението наистина е сериозно. Нито неглижирането на кризата, нито патриотично-оптимистичните възгласи от сорта на: „Имало ни е и ще ни има“, вършат някаква работа. Страната се нуждае от сериозна и дългосрочна демографска политика, за да не стане така, че след 15-20 години българският да се изучава като втори език в училище. Българинът обича децата и нищо чудно, ако някой ден се върне към традиционното многолюдно семейство. За целта обаче трябва държавна политика и редица реформи, свързани със социалните придобивки, защитата на детето и икономическите поощрения за младите семейства.

Станете почитател на Класа