Дългото местене на парламента

С малко средства би могло да се обособи зала за заседания на парламента в сградата на Партийния дом. Това заяви вчера председателят на НС Цецка Цачева. Тя обоснова поредния проект за реформа на НС с това, че трябва да се създадат нормални условия за работа на депутатите, макар че парламентът непрекъснато дава примери за пестене на средства.
Никой не оспорва правото на депутатите да работят комфортно, но проблемът в случая е, че много се говори, а нищо не се прави. Желанията за приспособяване на сградата на бившия Партиен дом за парламент, възникват от години насам в средата на мандата на всяко управление. Правят се конкурси за архитектурен проект, по правило те се печелят и после съвсем в реда на нещата ремонтът и преместването се отлага по една и съща причина – липса на достатъчно пари или на време.
В случая съмненията, че отново ще наблюдаваме този сценарий, са напълно основателни. Защото и в момента е криза, а подобен ремонт не звучи като спестяване. В година на два вида избори не звучи особено логично управляващите да се решат да правят ходове, от които да им падне неприятно рейтингът.
Затова е добре, когато се говори за местене на парламента от площад „Народно събрание“ на пл. „Александър Батенберг“, нещата да са сериозни. Което означава да има политическа воля, обществена подкрепа, да са налични парите за ремонти, за да не олеква идеята за преместването в очите на гражданите.

Станете почитател на Класа