Стига злоупотреби за сметка на пациентите

Парите за скъпоструващи лекарства у нас са намалели с 49 млн. лева в периода 2006-2009 г., като в повечето случаи тези средства са отивали за заплати и ремонти. Това показва одит на Сметната палата. Шефът на контролната институция Валери Димитров определи управленските проблеми в Министерството на здравеопазването като „тежки и хронични“.
Че проблемите в здравеопазването у нас са тежки и хронични знаем отдавна и затова е време виновниците за това да понесат своята отговорност. Да се разходват не по предназначение държавни пари, които са отредени за лечението на хора с тежки заболявания, е престъпление не само към самите болни, но и към обществото като цяло. Защото националното здраве е основен приоритет за всяка модерна държава. Повече от цинично е пациентите да изготвят дълги списъци, с които да чакат за животоспасяващи медикаменти, а в същото време средствата за тези медикаменти да отиват за заплати, ремонти на чиновнически кабинети или за служебни автомобили.
От Сметната палата казаха „А“, като обявиха сериозните нарушения, които са констатирали. Сега е ред на институции като прокуратурата и инспектората към здравното министерство да кажат „Б“, като открият отговорните фактори за това разхищение. Само с решителни действия от страна на държавата всички – от големите нарушители до дребните сметкаджии - ще разберат, че злоупотребите на гърба на болните хора са абсолютно неприемливи. Ясно е, че порочни практики в здравеопазването винаги ще има, но е напълно възможно те да бъдат сведени до минимум.

Станете почитател на Класа