Защо Темида действа със закъснение?

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни вчера дъщерята на висшия съдия Николай Урумов – Деница, от позицията й на младши съдия в Благоевградския окръжен съд. Така тя стана първият магистрат, който напуска системата покрай имотния скандал в Приморско.
Да припомним, че скандалът гръмна миналата година, след като медиите разкриха, че през 2007-а Деница Урумова е получила право на строеж върху парцел на първа линия в морския град като "социално слаба". Тогава тя бе само дъщеря на председателя на 3-тото отделение във Върховния административен съд Николай Урумов, но година по-късно става и съдия.
Обяснението, че има процедури, които трябва да се спазят, обаче не оправдава ВСС, който взима решенията си твърде бавно. Ясно е, че при добра воля може да си постави едни по-кратки срокове, за да разреши толкова очевидно противоречащи на закона и етиката дела.
Т. нар. правителство на съдебната власт още не се е произнесло и по дисциплинарните производства за Приморско срещу съдиите от Върховния административен съд Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов. И тримата бяха отстранени от позициите си на шефове на отделения в институцията от предния председател на ВАС Константин Пенчев.
Това бавене на Темида може и да изглежда обяснимо от гледна точка на правилата, които го позволяват, но по никакъв начин не помага за изчистване на образа на съдебната власт пред обществото. А последното е повече от необходимо. Даже задължително.

Станете почитател на Класа