Полицейското насилие и реформите

Случаите на полицейско насилие у нас са се увеличили през последните две години, сочи доклад на „Отворено общество“. На практика никой не контролира какво се случва в полицейските управления в страната, а случаите на насилие над арестанти може и да са повече от официално обявените, защото не всички стават публично достояние.
Превишаването на полицейските правомощия е от години и за него признават дори в МВР. За този проблем не може да бъде винена конкретна политическа власт, защото едва ли има министър, който да казва: „Бийте!“. Разковничето е в липсата на сериозни реформи в системата, което позволява недобросъвестни полицаи да вършат безобразия, при това – твърде често безнаказано. Гражданските и правозащитните организации могат да сигнализират за проблема, но не и да го отстранят.
Ето защо МВР трябва да се реформира, като заложи на по-сериозни мерки за контрол и на по-строги санкции за самозабравилите се служители в униформа. От това ще спечели не само обществото, но и полицията, защото само така ще се изчисти от „издънките“ и ще върне доверието на хората към системата. А че проблемът в момента е сериозен, личи и от големия брой дела, които гражданите печелят срещу страната ни в европейския съд за правата на човека именно заради полицейски произвол. Крайно време е това да се промени и цената да не бъде плащана от България като държава, а всеки провинил се полицай сам да поеме отговорността си. Тогава със сигурност и насилието над цивилни граждани ще придобие много по-малки мащаби. Казано простичко обаче, топката е в МВР.

Станете почитател на Класа