Грижата за здравето не търпи отлагане

90% от бъбречно болните изобщо не стигат до трансплантация или до хемодиализа, защото умират много по-рано от различни съдови заболявания. Затова е необходимо да има сериозна профилактика сред населението, призоваха вчера специалисти.
Като се има предвид, че 10% от хората страдат от бъбречни заболявания, или около 700 хиляди души от 7-милионна България, проблемът става наистина сериозен.
За профилактика на този вид социално значими болести обаче една пресконференция не е достатъчна. Необходима е мащабна и дългосрочна информационна кампания сред населението – с включването на държавни институции, граждански организации и медии. Само така българинът може да научи повече за това как да пази здравето си и какви могат да бъдат ужасните последствия от тези заболявания. Моментът за тази кампания е назрял, още повече че от години нашата страна държи едно от челните места в Европа в печалната класация по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Ще бъде много тъжно, ако за измислените каузи се организират пищни медийни кампании, а нещо много важно като здравето на нацията отшуми като поредната новина от деня.
Практиката в други държави показва, че подобни инициативи обикновено вършат работа. Дългогодишните превантивни действия срещу тютюнопушеното в Западна Европа например доведоха дотам, че в момента в този регион има много по-малко пушачи, отколкото в Азия или в Латинска Америка например. Затова, ако искаме да сме по-здрави, нека по-често се вслушваме в предупрежденията на специалистите.

Станете почитател на Класа