Наложително ли е голямо местене?

Бойко Борисов съобщи вчера, че Столичната община и Министерството на земеделието и храните може да си разменят сградите. Причината: сградата на МЗХ е една от най-красивите в София, а навсякъде в Европа подобни сгради са на кметствата.
Решението за тази рокада ще бъде взето на едно от следващите заседания на Министерския съвет с постановление. Очаква се да бъде взето решение и за преместването на Изпълнителната агенция по горите в Пловдив и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Варна.
Очевидно е, че се задава голямо местене. И че то вероятно е част от идеята за реформи. Приемливо звучи и аргументът, че красивата сграда на МЗХ трябва да е на общината. Въпросът е дали сега е моментът за такива преобразувания и как ще се приемат те от обществото. В момента скокът на цените е основният проблем на българите и именно той е водещ за одобрението или не на управлението. Затова е по-разумно решенията за местения на администрации, които не са особено спешни, да изчакат за по-добри времена, когато харченето на държавни пари няма да предизвиква болезнени обществени реакции. А напротив – ще предизвиква одобрение.
Защото по принцип всеки нормален софиянец би се радвал кметството на града да е в красива сграда с история.

Станете почитател на Класа