В Европа няма място за дискриминация

Жителите на с. Българево, в което живеят преимуществено гагаузи, поискаха извинение от зам.-председателя на парламента Павел Шопов. Повод за това стана изказването на Шопов в парламента, насочено към депутата от Коалиция за България проф. Андрей Пантев: „Вие, българин ли сте или гагаузин@“.
Гагаузите са една от традиционните етнически групи у нас и с право се чувстват обидени от изказването на Павел Шопов. Дори да оставим настрана факта, че много от представителите на тази християнска общност имат българско самосъзнание, дискриминационните изказвания в модерна европейска България са неприемливи.
Страната ни има положителен имидж сред европейците именно заради толерантното отношение на българина към различните етнически и религиозни групи у нас. И това не е от вчера, а още от възрожденските години. Примерите за това са десетки – достатъчно е да си спомним заветите на Левски, дейността на Капитан Петко войвода след Освобождението, спасяването на българските евреи. Това са все факти, с които „най-бедната държава в ЕС“, както често ни определят навън, може да се гордее. За съжаление примерите в обратната посока, като събитията в бивша Югославия и Македония, също са твърде близо географски до нас.
България може да се гордее с културното си разнообразие и гагаузите са част от него. Българският народ отдавна го е разбрал, трябва да го разберат и българските политици.

Станете почитател на Класа