Стига експерименти с образованието

В новия закон за училищното образование се предвижда учениците от 11-и и 12-и клас да могат да завършват и задочно, за да работят например. Това стана ясно вчера след семинар на образователното министерство.
Факт е, че в момента проблемът с отсъствията сред учениците е най-сериозен именно в тази възрастова група. Това обаче едва ли е основателна причина да се преминава към системата на задочно обучение в средното училище. Мотивът, че така ще се даде възможност на учениците да работят, също не е много убедителен, защото основният приоритет пред амбициозните средношколци си остава постъпването в университета.
Всъщност част от проблема с горните класове се дължи на неравномерното разпределение на учебните програми. В момента учениците усвояват основния материал до 9-10-и клас, а последните 1-2 години на обучение негласно са си нещо като отбиване на номера дори и за учителите, които обучават тези младежи.
Масовата практика у нас е в 12-и клас да се ходи на училище с една тетрадка. В някои техникуми пък в последния клас на обучение изобщо не се изучава предметът история, което силно затруднява учениците, избрали технически профил в средното си образование, но искащи да кандидатстват в университета именно с история.
Накратко, много неща в средното ни образование буквално „плачат“ за реформи. Част от промените например трябва да са насочени към повишаването на дисциплината и подготовката за университетите. Все неща, за които „12-и клас задочно“ няма да помогне.

Станете почитател на Класа