Заниженият контрол над магазините за алкохол е проблем

Социологическото проучване, направено сред родители на деца на възраст между 12 и 18 години в столицата, показва, че когато са извън семейството, майките и бащите нямат контрол на консумацията на алкохол от децата. Причината: магазините за алкохол и кръчмите продават спиртни питиета на тийнейджърите, а те се възползват от това.
Факт е, че единици са тези магазинчета за алкохол и капанчета, които отказват да продават цигари и спиртни напитки на ученици, а гледките на тийнейджъри, прегърнали двулитрови бири, са част от градския пейзаж. Цялата тази история нямаше може би да е толкова дразнеща, ако законът не забраняваше на заведенията да продават алкохол на деца до 18 години. И беше ясно, че ние, българите, сме съгласни децата ни да се напиват. Случаят обаче не е такъв. Законът е строг и предвижда сериозни глоби за тези търговци, които продават алкохол и цигари на подрастващи. Правилото обаче остава на хартия, защото за продавачите печалбите са много по-важни, отколкото законът и здравето на децата. А инспекторите, които трябва да контролират търговците, очевидно не си вършат особено съвестно работата. Гражданите пък не искат да си докарват неприятности и не сигнализират за такива забелязани нарушения.
При това положение не е чудно, че се нареждаме в челните места на черните класации на страните, в които все повече деца консумират алкохол и пушат цигари. А смъртността се повишава.

Станете почитател на Класа