Всички имат право на достъп до здравеопазване

Шефовете на здравните заведения, членуващи в Асоциацията на университетските болници, изразиха вчера оптимизъм след срещата си със здравния министър и управителката на НЗОК. Причината: доволни са от парите, които получават. Което е прекрасно, защото в обърканото здравеопазване и хроничния недостиг на средства, поне някой е доволен.
Извън този положителен факт обаче има други не толкова положителни и даже направо тревожни сигнали. Те са свързани със състоянието на лечебните заведения у нас, които са неравномерно финансирани и голяма част от тях изпитват постоянна липса на средства за закупуване на елементарни материали, необходими за работата им. С което пък застрашават живота и здравето на пациентите, които имат съдбата да живеят в места, където няма университетски болници.
Добре е да се напомни, че в асоциацията членуват 20 софийски и само 4 извънстолични лечебни заведения. Извън тях има още 250 други болници, много от които са общински. В много от тях на вратите чука фалитът, за което предупредиха и от сдружението на общините. Отделно от това пациентите се редят в листи на чакащите за направления за специалисти и операции. Заради ниското заплащане много лекари и сестри от тези болници стягат куфарите си за гурбет зад граница, което влошава още повече тъжната картина на родното здравеопазване.
За да може да се каже нещо наистина положително за сектора, е необходимо да се направят разумни реформи, които да гарантират конституционното право на всеки български гражданин до здравни услуги.

Станете почитател на Класа