Охранителите да излязат от сивия сектор

По официални данни охранителите у нас са между 60 000 и 70 000, но на практика те са между 120 000 и 130 000 души. Голяма част от служителите в този бранш работят без трудов договор, което вкарва сектора в сивата икономика. Това съобщи вчера пред БНР Петър Миланов, директор на Националната асоциация на частните охранители.
Щом от самия сектор признават, че в бранша има проблеми, значи наистина е така. Всъщност това се вижда и от обикновените хора. Масова практика е като охранители у нас да се назначават хора с криминални прояви, с лабилна психика, пенсионери. Много от тези наети лица получават огнестрелно оръжие, а от тях се очаква да пазят живота и здравето на хората или пък скъпо имущество. Не е тайна също така, че много от т.нар. охранители постъпват на отговорната си работа с протекциите на близки и познати, без да имат необходимата подготовка и без дори да минават елементарни психотестове. Проблемите, които възникват с пияни и съвсем законно въоръжени мъже у нас, също не са рядкост.
Ето защо е време отговорните институции най-накрая да въведат много по-строги правила и система за контрол за професията „охранител“. Правилата съществуват и сега, но очевидно на тях се гледа само проформа. Промените в този бранш трябва да започнат веднага, а не да се чака поредният криминален инцидент, като този с охранителя Стефан Стефанов, който близо денонощие държа като заложници банкови служители в Сливен и рани тежко техен колега.

Станете почитател на Класа