Темида трябва да е безпристрастна към служителите си

Софийският градски съд остави в ареста Атанас Вълков, председател на Апелативния съд в Бургас, обвинен за опит за извършване на сделка за недвижим имот с фалшиви документи за 2 млн. и 200 хил. евро. Сумата е голяма и заслужава съответната строга мярка според всички правила.
Очевидно в СГС са осъзнали това и не се поддадоха вчера на защитата, която пледираше, че техният колега Вълков има две непълнолетни деца и затова трябва да бъде освободен.
Ако със същата мярка съди и ВСС, отчайващата липса на доверие към българските магистрати може и да отлепи дъното и да тръгне в положителна посока. За целта обаче дисциплинарната комисия не бива да се бави повече от 6 месеца, за да вземе едно очевидно решение – че Вълков е уронил престижа на съдебната власт и съответно да го накаже. Такива случаи със забавени реакции вече наблюдавахме и около скандалите с Красьо Черничкия, и около имотите в Приморско... Те помогнаха много за връщане на доверието към третата власт.
Ето защо при такива крещящи случаи на погазване на закона от страна на служители на Темида трябва и съответната справедлива реакция. За да не остане впечатление в обществото, че за дребни престъпления законът е суров, а за крупни измами – мек. В зависимост от това кой ги е направил.

Станете почитател на Класа