А защо изобщо има панелни гета?

Има опасност някои панелни сгради да се превърнат в гета, предупреди вчера зам.-кметът по сигурността на София Иван Сотиров по БНТ. Той обясни, че поради липсата на разбирателство между хората в панелните сгради, част от хората с парични възможности се преместват на други места, а на тяхно място се настаняват хора с нисък социален статус, които не извършват никаква поддръжка на своята собственост.
Няма по-нормален въпрос в тази ситуация от този: А защо има панелни гета, при положение че повечето жилища у нас са частна собственост? В Европа този въпрос отдавна е решен и дава добри резултати. Ако собствениците на апартаменти не се грижат за сградите, в които живеят, общината се намесва и тогава санкциите за частниците са огромни. Да не говорим, че собствениците са длъжни да поддържат къщите и градините си в изряден вид и ако има пропуски, се налагат глоби.
У нас се допуска да се вършат всякакви безобразия със сградите, които нарушават облика на кварталите, независимо че има закон, който забранява това. Санирането на блоковете, доколкото го има, е тъжна и неестетична картина – може да се види бяло, лилаво и оранжево на един вход... И това при положение, че има достатъчно средства по европрограми, за да бъдат обновени блоковете. Което означава, че парите не са такъв проблем, иска се повече инициативност от страна на гражданите при организирането на асоциации и дружества. И активност от страна на кметовете, които трябва да се заемат с разясняване на закона и начините, по които може да се извърши санирането.

Станете почитател на Класа