Как може частник да блокира цял регион?

Община Хасково затвори врати вчера, а всички служители излязоха в отпуск до края на седмицата, който може и да продължи за неопределено време. Безпрецедентната мярка бе взета от кмета Георги Иванов в знак на протест срещу решението на Апелативния съд в Пловдив, който запорира над 3 млн. лева общински средства след искане от частна фирма.
Хасково не е първият град със запорирани сметки заради искане от „ощетено“ търговско дружество – към средата на март тази година общо 42 български общини (включително областни центрове) бяха с блокирани авоари. Дотук се стигна заради решението на КС по Закона за общинските дългове, което позволява буквално заради 10 лева дълг частен съдебен изпълнител да може да блокира общинските средства. Същите тези средства, с които се финансират здравни заведения, училища и детски градини, ремонти на пътища и обществени сгради.
От Националното сдружение на общините предупредиха преди повече от месец, че тази практика ще доведе до сериозни проблеми в социалните дейности на регионите. Тогава обаче никой не обърна внимание на кметовете. Да оставим настрана факта, че не е нито морално, нито в интерес на обществото частен съдебен изпълнител да блокира дейността на цели общини. Ако КС наистина е имал основание да вземе това становище, то решението е много просто – трябва да има промени в Закона за общинските дългове. Всъщност именно за това призоваха кметовете. Ред е на парламента да реши дали интересът на някоя частна фирма може е да е по-голям от този на всички хора, живеещи в даден район.

Станете почитател на Класа