Министрите трябва да знаят какво говорят

Ситуацията, в която се намираме, в която всеки си позволява да говори, да тълкува, това е боклукът - средата, в която съществуваме. Това каза вчера външният министър Николай Младенов по повод на коментара си за шефа на НЕК Красимир Първанов. Така в сряда Младенов коментира казуса с Първанов, за когото тогава се смяташе, че е уволнен от икономическия министър Трайчо Трайков, с думите „просто чистим боклука“.
Ситуацията около „уволнението“ на Красимир Първанов е боклучава – в нея липсва съгласувано говорене на най-високо ниво, което пък неизбежно създава усещане за хаос по върховете.
И за да не изпадат в подобни неловки обяснения от типа: казах нещо, но неправилно сте ме разбрали, очевидно министрите трябва да променят нещо в посланията, които излъчват. Те са екип и трябва да действат като такъв, а не като свободни интелектуалци, които взаимно се опровергават. Всеки високопоставен държавник може да мисли каквото си ще за дадена ситуация, но няма право публично да обижда и раздава присъди, когато не е наясно с дадена ситуация, защото изпада в неловко положение. И обърква другите. Да не говорим, че за обиди законодателството е предвидило съответните санкции.
Лично премиерът Бойко Борисов се зарече, че ще ограничи говоренето на министрите си. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Станете почитател на Класа