Какъв е смисълът ЦИК да действа постоянно?

Предвижда се ЦИК да стане постоянно действащ орган с мандат от 5 години, каза вчера зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.
Няма спор, че ЦИК е важен орган, от който до голяма степен зависи провеждането на честни избори. Въпросът е обаче какъв е смисълът комисията да функционира постоянно, и то във времена на криза, в които всеки спестен лев е от значение. Експертите от ЦИК носят голяма отговорност и безспорно заслужават възнагражденията си, но постоянната работа на тази комисия ще доведе до много непредвидени разходи. Дори режийните, като пари за консумативи, сътрудници, поддръжка на постоянен офис, са сериозно финансово перо, което не си струва да се разходва, ако реално няма за какво.
Без значение коя партия е на власт, петгодишният мандат на ЦИК поражда и други въпроси. Като например доколко е уместно председателят на тази държавна комисия, който напълно резонно е с партийна номинация, да я оглавява за цели 5 години. Историята на прехода у нас е доказала, че това е доста дълъг период, който може сериозно да промени политическата ситуация в страната.
Стремежът към честни избори винаги е похвален. За съжаление обаче престараването, макар и с добри намерения, често има отрицателен ефект. До изборите остават около 6 месеца, през които всички се надяваме, че управляващи и опозиция солидарно ще стигнат до най-доброто решение за ЦИК.

Станете почитател на Класа