След стратегиите е време за работа

Европейската комисия (ЕК) ще одобри скоро проекта за завод за преработка на отпадъци в София, а Столичната община започва работа по нова 5-годишна стратегия за управление на битовата смет, стана ясно вчера.
Новините са отлични, но ако прословутият столичен завод за преработка на отпадъци се забави още малко, много скоро ще задмине по анекдоти дори метрото от времената, когато работата по него бе замряла от години.
Столичани се наслушаха на толкова много стратегии за управление на отпадъците, че вече им омръзна. Фактите са следните: в Пловдив отдавна работи завод за преработка на битовата смет, строителството на подобно съоръжение във Варна вече е в напреднала фаза, а до месец-два ще стартира и процедура за свръхмодерно депо край Бургас. Жителите на тези големи градове едва ли са чували някога за стратегия за управление на боклука, там просто нещата се случват.
В същото време софиянци на няколко пъти ставаха свидетели на кризи, при които улиците на града тънеха в отпадъци, а една сметосъбираща фирма дори се превърна в политическа разменна монета. Вярно е, че проблемите с боклука на София не са от вчера, вярно е още, че над 1,3 милиона граждани на столицата генерират много повече отпадъци, отколкото около 350 хиляди пловдивчани. Но е вярно също така, че търпението на хората не е безкрайно и те искат всички стратегии и проекти за една по-чиста София скоро да станат факт.

Станете почитател на Класа