Децентрализацията на общините стана клише

Необходима е генерална реформа в местното самоуправление и нейната цел трябва да е децентрализацията. Това заяви кметът на Сливен Йордан Лечков, който във вторник получи подкрепата на ГЕРБ, за да кандидатства за трети мандат.
Темата за силната местна власт присъства задължително в предизборните програми на всички партии от повече от десет години насам. И след изборите партиите, които поемат властта, забравят какво са обещали, защото управляващите нямат полза от децентрализацията. Причините са различни, но е факт, че с такова отношение децентрализацията се превръща в клише.
Ако наистина е дошло времето общините да управляват паричните потоци, предназначени за тях на местно, а не на ниво министерства, сега е времето да се предприемат съответните стъпки в тази посока. И да се прехвърлят правомощия от централната власт по веригата надолу. Самите региони са тези, които трябва да преценят от какво имат нужда, за да съживят икономиката си . И да кандидатстват със съответните проекти пред структурните фондове. Така ще бъдат избегнати абсурди като например да се правят пътищата в малки села, а в големи населени места да са в отчайващо състояние. Причината за тези дисбаланси обикновено е чисто политическа.

Станете почитател на Класа