Само един цвят не е достатъчен

Такситата с хибридни двигатели или електромобили ще се боядисват в зелен цвят, предвижда проект за промяна на наредбата за таксиметров превоз на пътници, който преди броени дни беше публикуван на страницата на транспортното министерство Автомобилите, които се задвижват със стандартно гориво, ще останат жълти. По този начин гражданите ще могат да правят своя информиран избор, смятат авторите на идеята.
Всъщност тази идея не е никак лоша, защото има хора, които държат да консумират биохрани, и внимателно проверяват дали памукът за тениската им не съдържа ГМО. Със сигурност те ще предпочетат да платят за „зелено“ возене, за да е по-чиста средата наоколо и да не се нарушава природното равновесие.
Само че при избора на услуга, която се заплаща, сериозно влияние оказва и цената. Ако екоавтомобилите возят значително по-скъпо, и потребителският интерес ще е по-слаб, колкото и екологично да иска да мисли човек.
А екопревозите, които по принцип изискват по-големи инвестиции, ще успеят да просъществуват и да конкурират конвенционалните, ако ползват определени преференции. Всъщност това напълно се вписва и в европейската политика за зелена икономика.

Станете почитател на Класа