Строги санкции за нападение над лекари

Мобилен медицински екип бе атакуван с камъни в небезизвестния пловдивски квартал „Столипиново“ заради плъзнали слухове, че тайнствена линейка „изкормва“ ромски деца и майки за органи.
Да се замеря линейка с камъни, което реално застрашава живота и здравето на медицинските специалисти, е абсолютно неприемливо. Точно затова компетентните органи трябва да издирят виновниците за инцидента и да ги накажат с цялата строгост на закона – както това се случи с участниците в безредиците във Великобритания.
Държавата трябва да се намеси спешно, защото бомбардирана с камъни линейка само заради някакъв нелеп слух изобщо не е прецедент. Почти всекидневно лекари и медицински сестри са бити, заплашвани и обиждани именно от представители на ромската общност. При това положение никак не е чудно, че се завърта омагьосаният кръг, при който докторите не искат да работят в ромските махали именно поради страх от саморазправа.
Всъщност етносът няма никакво значение. Защото насилието срещу докторите е недопустимо дори и в случаите, когато те са допуснали грешка.
Проблемът е толкова сериозен, че само преди два месеца от БЛС поискаха промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират посегателството срещу медицинските служители. Тогава лекарите настояха насилието срещу тях да се възприема от закона като нападение над служебно лице – по същия начин, по който се третира посегателството срещу полицай, прокурор или съдия например. Идеята е добра, но все още не е стигнала до законодателя.

Станете почитател на Класа