ДКЕВР се моли за дъжд, за да не поскъпва токът

Няма да допуснем токът да поскъпне повече от 7-8 процента, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Според други експерти пък само американската ТЕЦ "AES Гълъбово" вече е купила 1 млн. квоти по 4 евро всяка. Покупката е заради въглеродния диоксид, който излъчва централата при работата си, но по-важното е, че ще иска този разход от 4 млн. евро да се включи в цената на тока, който произвежда.
Като се има предвид, че AES е най-скъпата централа, в чийто дългосрочен договор е закована цена за мегават от 136 лева, този разход не би трябвало да се отрази на цената, нали затова са дългосрочните договори? За сведение, дори от "скъпата" ТЕЦ-Варна мегаватът е 96 лева.
Може би затова и шефът на регулатора разчита токът да не поскъпне с 23 на сто, а само със 7-8%.
Семерджиев явно го е ударил на "молитви за дъжд", защото ако годината е влажна и работят повече ВЕЦ-ове, ще се купуват по-малко квоти и цената няма да нараства толкова главоломно. С други думи, двата доста скъпи дългосрочни договора за изкупуване на ток по фиксирани цени на тока - с AES (бившата ТЕЦ „Марица-изток 1“ ) и с „КонтурГлоубъл“ (бившата ТЕЦ „Марица-изток 3“) може да се компенсират единствено с по-голямо производство от ВЕЦ.

Станете почитател на Класа