Властите са длъжни да пазят добрия тон

Трима бивши шефове на съдиите у нас призоваха прокуратурата да се произнесе дали настоящият председател на ССБ Мирослава Тодорова обслужва организираната престъпност, в което я обвини вътрешният министър Цветан Цветанов. Юристите призоваха също, ако срещу Тодорова няма доказателства, да бъде обвинен Цветанов, че разпространява неверни твърдения.
Това са сериозни неща, които напускат полето на закачките от типа „ние ги хващаме, а те ги пускат“. Напрежението между МВР и съдебната система е отдавна и е очевидно за всички, но то продължава да ескалира. Логичното развитие е да се превърне в битка, в която от едната страна са строени полицаите, а от другата съдиите. За гражданите не остава друга позиция, освен да са между шамарите.
Ясно е, че не е редно властите да си говорят и държат по този начин, освен ако нямат сериозни основания и факти за своите думи и действия. Защото когато казваш, че шефът на съдиите в България обслужва мафията, трябва да си железен в доказателствата. И ако това е така, да стигнеш докрай – да го дадеш на прокуратурата и тя да се произнесе по неговата вина. Ако обаче няма железни доказателства, а просто съмнения, подобни тежки и конкретни обвинения в публичното пространство заприличват някак си на мероприятия по отстраняване на неудобните лица от обществената сцена.

Станете почитател на Класа