Чуйте контрольорите

125 контрольори от всички 170 в столичния градски транспорт се обявиха срещу намерението на общината за двойно увеличение на глобата за нередовен пътник. В момента глобата за пътник без билет е 10 лева, а общинарите предлагат тя да стане 20 лева.
На пръв поглед предложението на контрольорите може и да звучи странно, но всъщност в него има много разум.
Едва ли има софиянец или гост на столицата, който да не е ставал свидетел на изключително грозните сцени на „войната“ между контрольорите и нередовните пътници. Логично е да се предположи, че завишената санкция ще доведе може би до по-жестоки ексцесии и по-безцеремонна грубост. И вместо очаквания ефект – повече приходи от контролна дейност, да станем свидетели точно на обратното – от гратисчиите в общината да постъпват по-малко пари. От което ще загуби и градският транспорт, и в частност – хората.
Проблемът с нередовните пътници не трябва да бъде подценяван. Ако искаме модерни автобуси, трамваи, метро, трябва и да си плащаме. Този проблем обаче може да бъде решен с нова концепция за градския транспорт в София, с иновации и с модерни предложения. Всички увеличения на глобите досега доказаха, че това не стряска особено гратисчиите. Ако се въведе системата на електронния билет, която бе обсъждана в СОС, но после сякаш бе забравена, ще стане много трудно нередовен пътник изобщо да се качи в градския транспорт. В Лондон например пътниците чекират картите си за пътуване пред шофьора и всичко е много просто – нямаш карта, не пътуваш.
Това са истинските мерки, които трябва да се вземат в София. Всичко друго са временни решения без особен ефект.

Станете почитател на Класа