Кога ще сменят „варшавските“ спецове в МО и БА?

Четири години след премахването на наборната военна служба вчера парламентът прие на първо четене проектозакон за резерва на въоръжените сили. Много от депутатите квалифицираха този период като „вакуум“, а законът за твърде закъснял. Народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев, който е полковник от резерва, обясни, че ако след 2008 г. е възникнела кризисна ситуация (разбирай военно положение), е нямало нормативна уредба, по която да бъдат мобилизирани запасняците.
Меко казано, скандално е, че държавата и армията ни вече четири години са неподготвени дори и формално за защита на територията при случай на война. И това явно се приема като втора грижа от парламента. Както и от военното министерство, и Щаба на отбраната на БА, които е трябвало да алармират за тревожната ситуация.
Влизането на България в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) на 24 март 2004 г. явно е приспало армейския ни генералитет. Това важи и за спецовете в ресорното министерство, които преобладаващо са пенсионирани генерали и полковници от времето на Варшавския договор.
Очевидно е, че освен превъоръжаване, в МО и БА е необходима и много сериозна кадрова реформа с концепция не само за орязване, но и за качествено „изменение“ на личния състав, и то най-вече в ръководствата на военните структури.
Положението, в което е изпаднала армията ни, може да се промени и тя да стане модерна военна система. Това обаче ще се случи само с ускорена подмяна на началниците.

Станете почитател на Класа