Чии интереси обслужват намалените квоти ток за свободния пазар?

Бизнес организациите се обявиха против порочната практика за предоставяне на по-малки количества електроенергия за свободния пазар. По този начин се предизвиква изкуствен дефицит, което завишава цената на тока. Това е също начин да останат повече количества еленергия за регулирания пазар, които купува НЕК и по презумпция отиват за захранване на бита. От бизнеса обаче загатнаха, че май не всичкият евтин ток отива за бита, ами има компании, които печелят сериозно от него, след като го изнасят. У нас само две централи доставят енергия за свободния пазар - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2".
Нито една от тях не е виновна за създадената ситуация, тъй като квотите се определят от държавния регулатор. Самите централи също искат по-високи квоти, защото и те печелят от това. В добавка тежката индустрия е в правото си да иска повече ток извън регулирания сектор, защото така се получава добавена стойност в българската продукция. А при износа на ток просто търговци и централи печелят, само че без добавена стойност.
В тази дискусия не бива да се забравя и математиката на енергийния министър Трайчо Трайков, според когото, ако малкият и средният бизнес излязат от регулирания сектор на пазара, токът за бита ще поскъпне. Вече се натрупаха няколко причини за увеличението му от юли, а тази е поредната, която също е „за“ поскъпването и изтъняването на джоба и на бизнеса, и на редовия българин.

Станете почитател на Класа