Затворите са осъдени на реформа

Средната заплата на един надзирател в затворите у нас е между 650 и 700 лв., което е изключително ниско заплащане, предвид тежката работа, която той извършва. Това заяви вчера шефът на затворите Митко Димитров.
Поради тази причина в момента има недостиг на надзиратели. А ниските възнаграждения на тези, които все пак работят в местата за лишаване от свобода, без никакво съмнение са предпоставка за разпространение на корупция.
Около 1 милион лева например са нужни, за да се оборудват 12-те затвора у нас със скенери за проследяване и пресичане на евентуална контрабанда. Сумата не е чак толкова колосална за възможностите на държавата. Значи е въпрос само на малко воля да бъде въведена тази технология, която дори не е кой знае колко нова.
Единственият що-годе реновиран затвор у нас е този във Враца. Което пък доказва, че дори и старите сгради, в които се помещават тези изправителни институции, подлежат на модернизация. Стига някой да поиска. Нечовешко е през 2012 година по 30-40 лишени от свобода да са в помещение с размерите на класна стая, в което дори няма санитарен възел. Заради подобни срамни факти не страда само правосъдната ни система, а и имиджът на страната.
Подобни факти често се превръщат в повод осъдени чужденци у нас, за които безспорно е доказано, че са извършили престъпление, в родината си да бъдат изкарвани като невинни жертви на „корумпираното българско правосъдие“. Отдавна е известно какво трябва да се направи в българските затвори по отношение на сигурността и човешките права. Очакваме и да започне да се работи в тази посока.

Станете почитател на Класа