Консултативен съвет и държавен регулатор за енергийния пазар - единият е излишен

Най-новото изобретение, което ще подпомага развитието на свободния енергиен пазар у нас, се нарича Консултативен съвет, съставен от представители на енергийното ведомство, бизнеса и синдикатите. Това становище обедини работодатели, чиновници и синдикати вчера.
Отсега обаче не е ясно с какво ще се занимава този съвет - той ли ще определя например квотите на АЕЦ "Козлодуй" и на ТЕЦ "Марица-изток 2" за свободния пазар? Или пък ще дава препоръки за цените и вида на потребителите на същия пазар? Или ще увеличава броя на играчите на пазара? Или ще внася промени в действащия Закон за енергетиката, или още нещо...
Ако т. нар. Консултативен съвет се занимава с малка част от тези функции, тогава трябва да бъде разформирована независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, чието съществуване по дефиниция е да решава именно тези въпроси.
Впрочем достатъчно показателно за наличието на свободен пазар у нас е, че работодателските организации и синдикатите поискаха среща с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а не с независимия регулаторен орган.

Станете почитател на Класа